Vooruitdenken: Als ..... dan ....

[Alle voorbeelden komen uit onze lespraktijk en zijn dus gedacht en gezegd door kinderen en jongeren met stress, soms veel stress.]

"Als ik een onvoldoende haal, wordt mijn vader boos."

Ons commentaar: vaders en moeders worden veel minder vaak boos dan hun kinderen vrezen :-)

"Als ik de Cito-toets slecht maak, mag ik niet naar de havo en moet ik helemaal alleen naar het vmbo, want al mijn vriendinnen gaan naar de havo."

Ons commentaar: dit kind vreest grote rampen na een slecht gemaakte Cito-toets. Dit legt een (te) grote druk, dus als deze angst haar achtervolgt naar de toets, zal ze hem vrijwel zeker slecht maken.

"Ik had bij Engels gewoon een black-out; ik wist niks meer! Als ik nou ook een onvoldoende heb voor wiskunde, heb ik 2 onvoldoendes voor de kernvakken en dan blijf ik zitten. Dan zit ik volgend jaar tussen die kleintjes uit de derde en raak ik al mijn vrienden kwijt."
 

Ons commentaar: deze jongen had een black-out bij Engels, vanwege precies deze gedachte; zijn hele sociale leven stond op het spel dus de druk werd te hoog en hij klapte dicht.

Wat kunnen we eraan doen?

Menselijke hersenen zijn heel goed in het bedenken van het allerergste wat gebeuren kan. Die hersenen van ons doen dat goed en graag. Ga jezelf even na: wat zag je voor je toen je kind voor het eerst helemaal alleen op de fiets ging? Heel veel moeders, waaronder ik, zagen een dramatisch ongeluk gebeuren. Dus, we moeten wat geduld hebben en volhouden, maar het is WEL oplosbaar.

Maak je kind (of jezelf) duidelijk dat ons hoofd ons soms probeert bang te maken. Dat is belangrijk. Die hersenen verzinnen het grootst mogelijke drama en wat de hersenen verzinnen gebeurt praktisch nooit. Zoek voorbeelden van andere rampen die je hoofd heeft bedacht en die niet zijn gebeurd of doe dit met je kind. Hiermee ontzenuwen en ontkrachten we de rampgedachte waardoor de stress afneemt, iedere keer weer. Het kan heel goed werken om 'de leverancier' van rampgedachten een naam te geven, zoals de rampenradio, de stoorzender of de brompot. Rampgedachten zijn het werk van de brompot. Dat schept wat afstand. En ook dat vermindert de stress. Het maakt het ook makkelijker om erover te praten: "Wat heeft de brompot nu weer bedacht?"

Kan deze tip ook jou helpen?